Θεσσαλονίκη: Το θέρος της πάει πολύ

Η γοητεία των αστικών διακοπών. Ιδού μια σεκάνς, έτσι πιο… urban, που προτιμά τις «Ομπρέλες» του γλύπτη Ζογγολόπουλου από τα παρασόλ στις πλαζ.

Όντως της πάει πολύ το καλοκαίρι της Θεσσαλονίκης. Είναι η εποχή που περιμένει πώς και πώς ο Θερμαϊκός για να περιαυτολογίσει, υπογραμμίζοντας την αξία ύπαρξης της θάλασσας σε μια πόλη, ακόμα και αν δεν κολυμπάς. Μόνο το ιώδιο και η αλμύρα που σκορπίζεται στην ατμόσφαιρα, φτάνει για να φέρει το καλοκαίρι. Εξάλλου, δίπλα είναι η Χαλκιδική, παραδίπλα η Πιερία.

Το καλοκαιρινά απομεσήμερα η Πλατεία Αριστοτέλους είναι άδεια, καθώς χτυπάει ήλιος ντάλα και δεν έχει ούτε σκέπαστρο, ούτε καλά – καλά δεντράκι. Τα εξωτερικά air-condition σε τραβάνε, σαν όαση, στα σικ all day café, κάτω από τις στοές και επιτέλους δροσίζεσαι.

Ευθεία κάτω η θάλασσα, το γκρι-μπλε του Θερμαϊκού, όπου το απόγευμα θα αρχίσει το μεγάλο σουλάτσο, η κατάβαση του… μυρίου, όπως λένε χαριτολογώντας κάποιοι φίλοι, εννοώντας ότι και το 1 εκατ. του πληθυσμού της πόλης, θα κάνει την περατζάδα του στην παραλιακή της λεωφόρου Νίκης. Προσθέστε και τους τουρίστες, αφαιρέστε όσους είναι σε άδεια, στα ίσα μας. Ευτυχώς, το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης είναι τεράστιο, απέραντο και αδιάκοπτο. Και όσο και να κοιτάς στο βάθος του ορίζοντα, δεν θα δεις αξιοσημείωτα αποτρεπτικό συνωστισμό. Τα καλοκαιρινά ραντεβού του νεαρόκοσμου, δίνονται πλέον όχι στην πασίγνωστη Καμάρα, αλλά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σκέητ και ποδηλατοβόλτες, παραμένουν στην καθημερινότητα.

Αν εστιάσεις μόνο στον Λευκό Πύργο, με τους πλανόδιους να πωλούν αντί για κάστανο και σαλέπι, μαλλί της γριάς, καλαμπόκια και παγωτά, για λίγο θα θυμίσουν εικόνες κιτρινισμένες από καλοκαίρια περασμένης δεκαετίας. Πιο πέρα, είναι και το θερινό σινεμά Νάταλι, γεμάτο από δαύτα τα γιασεμιά που μοσχοβολάνε ρομάντζο και Λουκιανό Κηλαηδόνη.

Ευτυχώς, πίσω, σφυρίζει ένα… φιλικό λάκτισμα. Αναχωρούν τα «πειρατικά», αυτά τα πλωτά μπαράκια-πλοία που αναλαμβάνουν να σε πάνε βαρκάδα, με ποτό και loud μουσική στον Θερμαϊκό. Δεν έχετε ιδέα πόσο δροσιστικά είναι και πόσο τα περιμένουν οι Θεσσαλονικείς.

Δροσιστικές και οι καλλιτεχνικές ριπές της Θεσσαλονίκης – γίνονται πιο έντονες το καλοκαίρι. Συναυλίες, φεστιβάλ βιβλίου και όχι μόνο. Ανεβείτε στο πολιτιστικό κέντρο, στη Μονή Λαζαριστών, και επί τη ευκαιρία δοκιμάστε τα συνοικιακά τραπεζάκια σε Πολίχνη και Σταυρούπολη. Γενικότερα, η Θεσσαλονίκη ζει μια περίοδο αναπλάσεων που έχει ήδη φέρει έναν εναλλακτικό αναβρασμό, με έθνικ εστιατόρια, μπιραρίες, χώρους τέχνης. Είναι όμως και σε έναν κατασκευαστικό αναβρασμό, με το μετρό που θα παραδοθεί το 2023 και το αεροδρόμιο με το νέο Terminal στο τέλος του 2020. Η πόλη αλλάζει…

Ανεβείτε ψηλά στα Κάστρα της Άνω Πόλης. Με τα πόδια ή με το λεωφορείο. Από εδώ η θέα είναι απίστευτη. Υπερπανσέληνοι, ροζ πανσέληνοι και μπλε φεγγάρια. Όλα από εδώ θα τα δείτε να λούζουν την πόλη και τη θάλασσα. Και τα μαγαζάκια σε θέση πολεμίστρας έχουν στηθεί ακριβώς έτσι, για απόλαυση χωρίς εμπόδια. Πριν ενδώσετε, προχωρήστε πιο μέσα. Υπάρχει πάντα η περίπτωση να βρείτε ένα μεζεδοπωλείο στο τσακίρ κέφι να χορεύει και με τα τσίπουρα να πηγαινοέρχονται. Η Άνω Πόλη με το Γεντί Κουλέ, τα βυζαντινά τείχη, το πλάτωμα στα Χίλια Δέντρα, το Σέιχ Σου και τα παλιά σπίτια, αξίζουν μια βαθύτερη εξερεύνηση στο φως της μέρας, αλλά μόνο αν βοηθά και η θερμοκρασία. Αν θέλετε πάνω στο κύμα, κάντε μια βόλτα στην Περαία, πολύ κοντά στο αεροδρόμιο. Η συμμαζεμένη παραλία της, σου δίνει την αίσθηση ενός νησιού, σαν μια απόδαση μέσα στην πόλη με τις ψαροταβέρνες και τα χασαποταβέρνες. Πιο καλοκαιρινή δε γίνεται.

Κι αν έχετε χρόνο, που αξίζει να τον βρείτε, από τη Θεσσαλονίκη ξεκινήστε τις εξορμήσεις, σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, στο Εθνικό Πάρκο των λιμνών Κορώνειας, Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών, αλλά και στον Χολομώντα – από εκεί είχα φέρει και φύτεψα στο χωριό μου ένα έλατο, από αυτά που καλλιεργούν σε χιλιάδες στρέμματα και τα κόβουν για χριστουγεννιάτικα.

Η Οσσα, είναι μια ακόμη επιλογή, 40 χλμ βορειοανατολικά του όρους Βερτίσκος. Από τους παλαιότερους και γραφικότερους οικισμούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Αν είστε για… birdwatching, στις εκβολές των ποταμών Γαλλικού, Αξιού και Λουδία θα παρατηρήσεις σπάνια πουλιά και στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου τα ροζ φλαμίνγκο.

Κι αν θέλετε ακόμα περισσότερα, πάρτε από τη Χαλάστρα, από το Κέντρο πληροφόρησης για το Δέλτα Αξιού, οικοτουριστικούς χάρτες με προτεινόμενες διαδρομές.

Και βέβαια, τρίτο πόδι Χαλκιδικής, για μια κρουαζιέρα costa costa στο Άγιο Όρος και μετά στα αρχαία Στάγειρα, στο Άλσος του Αριστοτέλη, του μεγάλου φιλοσόφου.

Από την άλλη, αν θέλετε να σηκωθείτε σε ανάστημα υπερηφάνειας, είναι και η Βεργίνα, όπου ο Μέγας Αλέξανδρος ανακηρύχτηκε βασιλιάς και ξεκίνησε για μια εκστρατεία που μνημονεύεται σε όλο τον κόσμο.

Βουτιές

Αν και το θέμα με τις πισίνες φέτος είναι λίγο περίπλοκο, λόγω του Covid 19, οι Θεσσαλονικείς κολυμπούν παραδοσιακά στις πισίνες των ξενοδοχείων της πόλης, έναντι ενός μικρού ή μεγαλύτερου αντιτίμου. Ωστόσο, αν θέλετε παραλίες, ανατολικά, κατά μήκος των περιοχών Σταυρού και Ασπροβάλτας που αποτελούν δημοφιλή τουριστικά θέρετρα, θα βρείτε μεγάλες αμμουδιές. Επίσης, αναζητείστε τα Βρασνά. Είναι οι πιο αξιόλογες παραλίες που ξέρουμε εντός νομού Θεσσαλονίκης, όπως και οι κοντινές παραλίες της Περαίας, της Αγίας Τριάδας, του νχωρίου και της Επανομής. Αν έχετε διάθεση να πάτε και εκτός νομού, εκείνες του Πλαταμώνα έχουν μεγάλα σκιερά πλατάνια. Η κωδική ονομασία «Σαλούφες», θα σας οδηγήσει στο σωστό σημείο. Φυσικά και το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές, αλλά και από τις πιο όμορφες. Αρκεί να μην είναι Σαββατοκύριακο διότι στην επιστροφή πιθανόν θα συναντήσετε αρκετή κίνηση.

Γεύση

Μπορεί η Στοά Μοδιάνο να είναι πίσω από τις λαμαρίνες, με μια αμφίβολης υποδοχής αποτελέσματος μετά την ανάπλαση, όμως υπάρχουν πολλές γευστικές γωνιές στη Θεσσαλονίκη. Γενικά, η γαστρονομική κουλτούρα  της πόλης, περιλαμβάνει ποντιακά πιάτα και συνταγές. Για παράδειγμα, οι πίτες με ποντιακό φύλλο περέκ. Στα ντιζαϊνάτα μπακάλικα νέας κοπής, θα βρείτε πολλά τέτοια προϊόντα. Το γευστικό τοπίο της Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζεται κυρίως από τα μεζεδοπωλεία-ουζερί (Πλατεία Άθωνος, αγορά Μοδιάνο, Μπιτ Παζάρ, Πλατεία Ναυαρίνου, Λαδάδικα, Άνω Πόλη, Καλαμαριά).

Δοκιμάστε το διάσημο τρίγωνο Πανοράματος, με την πλούσια γέμιση κρέμας, η φήμη του οποίου έχει ξεπεράσει τα σύνορα της πόλης καθώς το τραγανό φύλλο γεμισμένο με πλούσια, φρέσκια κρέμα λιώνει στο στόμα με κάθε μπουκιά. Το κουλούρι, ναι το γνωστό σε όλους μας που ονομάζεται κουλούρι Θεσσαλονίκης, για όσους δεν το ξέρουν αυτό.

Αλλά και μπουγάτσα με τυρί –έτσι λένε την τυρόπιτα στα βόρεια ή και με κρέμα, κιμά και σπανάκι. Αλλά και το τρομερό σουβλάκι, που είναι σε τεράστια ποσότητα και θα το παραγγείλετε σε πιάτο. Και φυσικά ψάρι, θαλασσινά. Για όλα αυτά και πολλά ακόμα, η Θεσσαλονίκη είναι η Γαστρονομική Πρωτεύουσα της Ελλάδας. Thessaloniki Great Food Capital.

Διαμονή

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεις τα πάντα. Καινούργια και ανακαινισμένα ξενοδοχεία μέσα στην πόλη, κοντά στο λιμάνι, στο Πανόραμα. Αλλά και πιο έξω. Της μόδας είναι, τελευταία, και τα διαμερίσματα, είτε σε μορφή μικρού ξενοδοχείου είτε σε μορφή ενοικίασης μέσω πλατφόρμας. Σε κάθε περίπτωση, θα βρείτε κάτι που θα σας ταιριάζει, στα μέτρα σας.